BILJANA ÄR INTE KÄR

 

För en tid sedan kom "Biljana är inte kär!" ut på Rabén & Sjögren förlag. Läs mer om boken på förlagets hemsida genom att klicka här.

 

Här är tre reaktioner på boken:

 

Lektörsomdöme från Bibliotekstjänst:

Det är härligt att läsa Martin Jonols berättelser om Biljana, fotbollstjejen i Östmora, som verkligen älskar sin fotbollsträning, laget och kompisarna. Allting är inte så underbart på hennes himmel, de har fått en ny tränare som tvingar dem till nya ansträngningar. Bästa kompisen är som uppslukad av nya vänner. Hon känner sig helt enkelt lite övergiven. Värst är kanske ändå att självgode Kristoffer verkar intresserad av henne, och att någon kluddat på toaletten om dem. Pinsamt så det stör! Martin Jonols har ett flyt i berättelsen som gör att man bara älskar det han skriver. Han gestaltar Biljanas tankar på ett roligt, fantasifullt och träffsäkert vis. Han gillar att gestalta via bilder och liknelser, gärna snabba, roliga och effektiva, vilka ger boken och språket ett bra tempo. Samtidigt imponeras jag av hans förmåga att berätta direkt ur Biljanas synvinkel, äkta levande och trovärdigt. Ett disco planeras. Biljana har inga stora förhoppningar, men mycket hinner utveckla sig till det bättre, som tur är. Detta är en varm och inkännande berättelse, inte i första hand om fotboll, och knappast heller om ledarskap, utan snarare om vänskap och ovänskap mellan killar och tjejer i någon slags lycksaligt olycklig förpubertet. - Staffan Engstrand.

Sara Victorin på Bokus blogg:

Nu har jag en ny barnboks-favorit: Martin Jonols böcker om Biljana! Den nya heter Biljana är inte kär! och handlar om den tuffa tolvåringen Biljana som älskar att spela fotboll och hoppa höjdhopp, men inte kan fatta varför man ska tissla och tassla om killar och utseende. Hon går sin egen väg, och med ett fantastiskt självförtroende klarar hon av såväl den stränga fotbollstränaren Barbro som Kristoffer, klassens stekare som i pirat-Lacostekläder försöker vinna hennes hjärta. Det här är en otroligt rolig barnbok! Jag läste hela i ett svep igår istället för att laga middag, fnissade högt hela tiden. Nu har min tioåring tagit över den. Som tur är finns det en till bok, Biljana är bäst!

Läs mer om "Biljana är inte kär!" i Göteborgsposten.